Інформація про права та обов'язки в рамках Європейського Союзу

Якщо ви рятуєтеся від війни в Україні та в’їжджаєте на територію Європейського Союзу, внизу ви можете ознайомитися із ключовою інформацією про свої права щодо перетину кордону з країнами ЄС, тимчасового та міжнародного захисту, а також щодо пересування між країнами-членами ЄС.

Ваші права на території ЄС

Після того, як ви переїдете кордон ЄС, у вас є кілька варіантів дій, в залежності від ваших особистих обставин. Органи влади проінформують вас про ваші права.

1. Вам може бути надано тимчасовий захист

Якщо ви проживали в Україні на постійній основі і виїхали з країни, щоб уникнути війни з 24 лютого 2022 року, ви маєте право на тимчасовий захист у будь-якій країні ЄС. Тимчасовий захист триватиме щонайменше один рік, він може бути продовжений залежно від ситуації в Україні. Права згідно з Директивою про тимчасовий захист включають: дозвіл на проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу та доступ до освіти для дітей. Кожен, хто легально проживає в ЄС, також має право відкрити основний банківський рахунок. Ви можете дізнатися більше про свої права на відкриття банківського рахунку, переглянувши це відео.

Хто має право на тимчасовий захист?

Громадяни України, а також члени їхніх сімей, переміщені внаслідок конфлікту. Особи без громадянства та громадяни третіх країн, які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним захистом в Україні, а також члени їх сімей.

Громадяни третіх країн, які не є громадянами України, та особи без громадянства, які можуть довести, що вони легально проживали в Україні на підставі чинного дозволу на постійне проживання і які не можуть безпечно повернутися до країни свого походження, мають право на тимчасовий захист ЄС або на відповідний національний захист, залежно від країни ЄС, в якій вони перебувають.

Що робити, якщо я не підлягаю цим критеріям?

Ви все одно зможете в’їхати на територію ЄС. Залежно від індивідуальних обставин, ви можете подати заяву на міжнародний захист або на отримання легального міграційного статусу. Також органи влади можуть вирішити надати вам тимчасовий захист. Загалом, якщо вам не загрожує небезпека у своїй країні походження і ваше повернення можливе, ви можете отримати допомогу для репатріації до країни походження. Будь ласка, зверніться безпосередньо до державних органів країни, в якій ви перебуваєте. Ви також можете звернутися до Імміграційного порталу ЄС для отримання додаткової практичної інформації та посилань на веб-сайти відповідних національних органів влади.

Як подати заяву на міжнародний захист?

Повідомте національні органи держави-члена, де ви перебуваєте, що потребуєте міжнародного захисту та дотримуйтесь їхніх вказівок. Інформація від міністерств внутрішніх справ доступна на карті вище. Дивіться також: Практичний посібник з реєстрації

 

Чи тимчасовий захист входить в дію автоматично, чи мені потрібно на нього аплікувати?

Національні органи держави-члена, де ви перебуваєте, повинні повідомити вас про ваше право на тимчасовий захист. Далі ви повинні подати їм запит на отримання дозволу на проживання для тимчасового захисту, і слідувати їхнім вказівкам у рамках національного процесу. Ви можете ознайомитися з картою нижче, щоб отримати інформацію про відповідальні національні органи. Цей процес включатиме реєстрацію ваших даних і підтвердження того, що на вас поширюється тимчасовий захист і що жодне з положень про виключення не застосовується у вашій ситуації.

Скільки триватиме тимчасовий захист?

До 4 березня 2023 року. Якщо причини надання тимчасового захисту не зникнуть, ваш тимчасовий захист буде автоматично подовжено на 6 місяців двічі, тобто до 4 березня 2024 року. Якщо причини для тимчасового захисту залишаються і надалі, Європейська Комісія може запропонувати Раді продовжити тимчасовий захист ще на один рік (тобто до 4 березня 2025 року).

Які права надає мені тимчасовий захист?

Права на проживання

Доступ до житла

Соціальна допомога

Медична допомога

Опіка над дітьми та підлітками без супроводу

Доступ до освіти для дітей та підлітків

Доступ до ринку праці (відповідно до політики країн ЄС на ринку праці)

Право на платіжний рахунок з основними функціями

Чи тимчасовий захист діє лише в одній країні ЄС?

Громадяни України, як подорожуючі згідно безвізового режиму, мають право вільно пересуватися в межах Європейського Союзу після в’їзду на його територію протягом 90 днів. На цій основі ви можете вибрати державу-член, у якій ви хочете користуватися правами на тимчасовий захист, і приєднатися до своєї родини та друзів у державі-члені, де вони перебувають. Після того, як держава-член надала вам тимчасовий захист, ви все ще маєте право подорожувати в межах Європейського Союзу до 90 днів протягом 180-денного періоду, але користатися правами, отриманими від тимчасового захисту, ви зможете лише в державі-члені, який надав вам дозвіл на проживання. Однак інша держава-член, на дискреційній основі, також може вирішити видати вам інший дозвіл на проживання. Директива про тимчасовий захист діє у всіх країнах-членах ЄС, крім Данії. Вона не застосовується в інших країнах Шенгенської зони (в Швейцарії, Норвегії, Ліхтенштейна, Ісландії).

Чи заважає мені тимчасовий захист подати заяву на отримання статусу біженця?

Ні. Право на тимчасовий захист є доповненням до права на звернення за міжнародним захистом.

Чи потрібно мені аплікувати на дозвіл на проживання для тимчасового захисту, перш ніж я можу подати заяву на міжнародний захист? Чи є особливий порядок, якого я повинен дотримуватися , якщо я хочу подати заяву на статус біженця?

Люди, які мають право на тимчасовий захист, як правило, можуть подати заяву про надання статусу біженця в будь-який час. Однак ви повинні знати, що метою надання тимчасового захисту є зменшення необхідності негайного звернення за міжнародним захистом, оскільки тимчасовий захист забезпечує вас дозволом на проживання, а також пов’язаними з ним правами. Більше того, адміністративні формальності щодо тимчасового захисту зведені до мінімуму через невідкладність ситуації. Для порівняння, слід очікувати, що процедура розгляду заяви про міжнародний захист буде складнішою через поточні обставини, містити більше процесуальних кроків і, отже, займати набагато більше часу для її завершення. Якщо після розгляду клопотання про міжнародний захист притулок не надається особі, яка також має право на тимчасовий захист, ця особа продовжує користуватися тимчасовим захистом до закінчення його терміну дії.

Якщо я скористаюся тимчасовим захистом, чи точно я отримаю статус біженця або додатковий захист пізніше?

Ні, надання статусу міжнародного захисту не залежить від тимчасового захисту. Статус біженця надається за іншою, особливою процедурою перед компетентними національними органами в державах-членах, і результат визначається на основі вашої індивідуальної ситуації.
Дивіться також: Практичний посібник: Кваліфікація на міжнародний захист

Я легально перебував або проживав в ЄС до 24 лютого 2022 року і не можу повернутися в Україну. Чи буде мені надано тимчасовий захист?

Держави-члени можуть вирішити поширити тимчасовий захист на тих осіб, які виїхали з України до 24 лютого 2022 року через посилення загрози, або які опинилися на території Європейського Союзу (наприклад, через відпустку чи роботу) до цієї дати і які внаслідок збройного конфлікту, не можуть повернутися в Україну. Для отримання додаткової інформації, будь ласка, зв’яжіться з місцевими органами влади країни, де ви зараз перебуваєте. Рівноцінно, якщо відповідна держава-член не застосовує цей розсуд для надання вам тимчасового захисту, ви завжди можете подати заяву на міжнародний захист.

2. Ви можете подати заяву на міжнародний захист у країні першого в’їзду

Відповідно до законодавства ЄС, ви повинні подати заяву на міжнародний захист (статус біженця) у першій безпечній країні. Заявники на міжнародний захист мають подібні права з тимчасовим захистом, але є деякі відмінності. У разі розгляду заяви про надання статусу біженця особа може отримати доступ до ринку праці через 9 місяців, якщо до того моменту її справа не отримала остаточного рішення. Ви також можете подати заяву на возз’єднання сім’ї, якщо у вас є член сім’ї, який вже легально проживає в ЄС.

3. Ви можете попросити допомоги для репатріації

Незалежно від вашої національності, якщо ви проживали в Україні і втекли від війни, вам належить право на в’їзд до ЄС. Якщо репатріація до вашої країни походження не становить загрози, вам слід звернутися до відповідних органів чи організацій, які допоможуть вам повернутися до країни походження.

Вам слід звернутися до посольства/консульства вашої країни походження в державі-члені, де ви зараз перебуваєте. Національні органи в цій країні також можуть допомогти вам зв’язатися з вашим посольством/консульством у разі виникнення проблем і можуть запропонувати допомогу у вашій репатріації.

Подальші подорожі в ЄС

У більшості випадків, якщо ви втекли від війни в Україні, ви зможете подорожувати до інших країн ЄС. Для українців це право походить від безвізового режиму між ЄС та Україною. Якщо ви є громадянином третьої країни, вам потрібно перевірити чи є ваша країна походження в списку третіх країн, громадяни яких звільнені від візових вимог.

Після першого перетину кордону ЄС чи можу я продовжити подорож до інших країн ЄС/Шенгенської зони чи мені потрібно залишитися в першій країні?

Так, українці або громадяни інших безвізових країн можуть продовжувати подорожувати до інших країн ЄС/Шенгенської зони. Однак, якщо ви вперше перетнули кордон ЄС через країну, яка не входить до зони ЄС без внутрішнього прикордонного контролю (Румунія, Болгарія, Хорватія, Кіпр та Ірландія), ваші документи, як правило, перевірятимуть повторно на прикордонному пункті пропуску наступної країни Шенгенської зони.